Viníkem je síra a dehydratace organismu!
Šípe mě nos, bolela mě ráno hlava, dvě nejčastější věty u vína s vyšším obsahem síry 👃😀.
Síra 🔥, jedna z nejvíce diskutovaných věcí kolem vína, jejíž obsáhlé téma se pokusíme stručně shrnout.
Co to vlastně síra je a proč se do vína přidává? 🤔
Jedná se o oxid siřičitý, který slouží pro víno jako konzervant, stabilizační látka. Jejím úkolem je potlačit působení divokých kvasinek a bakterií, které můžou víno rozkvasit. Dále omezuje působení kyslíku, takže víno neoxiduje a chrání zejména aromatické látky obsaženy ve víně. 📝
Každý lidský organismus reaguje na oxid siřičitý jinak. Vyšší poměr síry víně můžeme poznat různými způsoby:
- ve vůni cítíte štiplavost, vytrácí se přirozené aroma 👃
- barva může být světlá až vodová 💧
- bolest hlavy, která se většinou dostaví až později 🤢
Obecně platí že, čím sladší víno, tím více síry obsahuje. Přirozený vysoký zbytkový cukr ve víně je jedna z věcí, kterou mají již zmiňované kvasinky tolik rády. 😬
U vín není povinné uvádět celkové množství síry na etiketě, proto nelze vyčíst, kolik síry obsahuje. Proto doporučujeme konzumovat osvědčené značky, u kterých s bolestí hlavy nemáte problém a prokládat konzumaci čistou pitnou vodou.
Pokud nechcete pátrat, jaké víno bude pro vás to pravé, dejte na naši ověřenou kvalitu. Skvělé, chutné Chardonnay z naší nabídky, které má krásnou jiskřivou barvu, výraznou vůni a lahodnou chuť po lesních jahodách. Určeno pro všechny milovníky suchých až polosuchých vín.